Visszatérő csillagok – Budapesti Tavaszi Fesztivál

Világjáró művészek a Tavaszi Fesztiválon! Az idei fesztivál vendége lesz többek között Maxim Vengerov, Nyikolaj Luganszkij, Charles Dutoit, Magali Mosnier.


2007-ben, harminchárom évesen úgy tervezte, hogy egy évre visszavonul a koncertezéstől. A visszatérés azonban nem a tervek szerint alakult. 2008-ban hiába vártuk a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, egy vállsérülés miatt lemondta a koncertet. Aztán kiderült, hogy komolyabb a baj, és a hegedűzseni bejelentette visszavonulását. Maxim Vengerov ekkor minden energiájával a vezénylés és a tanítás felé fordult. „Mintha az anyanyelvemet veszítettem volna el” – nyilatkozta később. A közelmúltban szerencsére már arról érkeztek hírek, hogy Vengerov újra vállal fellépéseket hegedűsként is – természetes, hogy 2012-ben Budapestre is ellátogat. S hogy az elmúlt évek dirigensi és pedagógiai eredményeiről is meggyőződhessünk, Vengerovot egy tanítványa – a török Özcan Ulucan – partnereként és karmesterként is láthatjuk (Művészetek Palotája, március 17.).
Egy másik orosz szólista, a zongoraművész Nyikolaj Luganszkij is a Tavaszi Fesztivál vendége lesz (Művészetek Palotája, március 22.). Az „ezüst fiú” karrierje kezdetén olyan rangos nemzetközi versenyeken állt a képzeletbeli dobogó második fokán, mint a lipcsei Bach Verseny (1988), a moszkvai Rahmanyinov Zongoraverseny és Fesztivál (1990) vagy a Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraverseny (1994), lemezeit pedig már pályája elején a legrangosabb európai lemezdíjakkal tüntették ki. A budapesti koncert után néhány héttel negyvenedik születésnapját ünneplő művész egy fiatalkori Rahmanyinov-zongoraverseny szólistája lesz.
Ismét hallhatjuk két világjáró együttes játékát. Az angol Royal Philharmonic Orchestra a nagyszerű „zenekarépítő” karmester, Charles Dutoit irányításával lép fel (Művészetek Palotája, március 26.), az olasz I Musici di Roma (március 24.) pedig kiadós Vivaldi-programot ad elő. E koncert érdekessége, hogy Vivaldi népszerű hegedűversenyeinek (Négy évszak) szólistája Magali Mosnier, a kétezres évek legünnepeltebb francia fuvolaművésze lesz.

forrás: www.btf.hu